EXPO 2020 – Dubaj

Mindig nagy megtiszteltetés és öröm, amikor kézművesként képviselhetem hazámat, így nagy izgalommal vártam az Expo 2020 Duba Világkiállítást.

Egy ilyen rendezvényen, ahol közel 200 ország képviseli magát, nagyon érdekes megnézni, hogy melyik nemzet mit mutat meg magából. A nagyobb pavilonok igyekeztek látványos technikai elemekkel lenyűgözni a látogatókat, ezekhez gyakran órákat is sorba kellett állni az érdeklődőknek. Számomra leginkább mégis azok a pavilonok voltak érdekesek, amelyek kultúrájuk, hagyományaik kincseit mutatták be. És bár kézműves bemutatókat nem láttunk, de nagyon sok kézműves terméket csodálhattunk meg a pár nap alatt.

A Magyar Pavilon mind külső, mind belső látványban nagyon különleges volt. Így méltán lehettünk rá büszkék. A kint tartózkodásunk alatt volt a magyar nemzeti hét és a magyar nap, így külön figyelmet kapott a pavilonunk. Mi kézművesek színes szép viseleteinkkel, kézműves bemutatóinkkal és foglalkozásainkkal is hozzájárulhattunk ehhez a sikerhez. A kézműves tevékenységünket nagy népszerűség övezte, az emberek örültek a lehetőségnek, hogy leülhettek, és kipróbálhattak különböző technikákat.

Aqua Roots
Kiss Tünde népi ipírművész

Én természetes alapanyagokat vittem ki. Csuhéból és kákából tartottam kézműves foglalkozásokat. A fiúkra is gondolva mindegyik napon lehetett kákából tutajt készíteni, melyet nemzeti színű zászlóval díszítettünk. Ezen kívül az első nap csuhébabákat készítettünk hosszú kenderhajjal. Majd a magyar nap alkalmából kitűzőket fontunk csuhéból és nemzeti szalaggal díszítettük, míg az utolsó nap csuhévirágokat és lepkéket készítettünk. A három nap alatt sok érdekes emberrel megismerkedtem, beszélgettem, és nagyon jót nevettünk, amikor kiderült, hogy az indiai kultúrában a hümmögő fejcsóválás valójában igent jelent és én félreértettem őket.

Dubaj egy hihetetlenül dinamikusan fejlődő, hatalmas területen fekvő város. Nagyon tudatosan építik, fejlesztik. Szállásunk gyakorlatilag a sivatag közepén, kb. 20 kmre az EXPO-tól helyezkedett el. És ami a legmeglepőbb volt, hogy kinéztünk az ablakon, és már kész volt az úthálózat zebrákkal, lámpákkal az épülő új városrésznek. Bár Dubaj leginkább a hatalmas felhőkarcolóíról, modern épületeiről ismert, azért itt is őrzik, bemutatják hagyományaikat. A Frame nevű modern kilátó alsó szintjén egy, a hagyományos kézműves mesterségeket bemutató kiállításba botlottunk.

Felhőkarcoló

Köszönjük a lehetőséget a NESZ-nek és a szervezőknek, hogy mi is képviselhettük a hazánkat ezen a rangos eseményen.