Kenyérsütés otthon – mi kell a jó kenyérhez?

Hazánkban az egyik legtöbbet fogyasztott élelmiszerünk a kenyér. Sokféle változatban elkészíthető és kapható a boltokban, pékségekben. De az utóbbi években nagy népszerűségnek örvend a házi kenyérsütés, melyhez sok blogbejegyzés, videó, receptek is segítséget nyújtanak.

Régen nagy teknőben dagasztották az asszonyok a gyakran 3-4 kilós kenyereknek valót, amik aztán a kemencében sültek jó ropogósra. Nagy munka volt a kenyérsütés, és mint mindennek ennek is megvoltak a hagyományai, rítusai és eszközei.

 

A kenyérsütés egyik elengedhetetlen kelléke volt a szakajtó. Mindig valamilyen növényből fonták, hiszen fontos volt, hogy a természetes anyag segítse a kenyértészta kelését, a megfelelő egyenletes hőt biztosította és hatékonyan segítette a víz felszívódását.

A szakajtó kosárba mindig került egy kis textil, amelyet finoman megliszteztek és ezután helyezték bele a kenyértésztát, mely szépen felvette a kosár formáját és megkelt.

Ma már különböző modern robotgépek, kenyérsütők állnak rendelkezésünkre az otthoni kenyérsütéshez, azonban a jó kenyérhez még mindig egy hagyományos, növényi alapú szakajtó kosár az ami biztosítja a megfelelő kelést és formát.

Az általam készített szakajtó kosarakban nemcsak szépen megkel a kenyered, hanem kínáló kosárként is jól fog mutatni otthonodban. 

Fotó: Péter János

A terméket a WEBÁRUHÁZBAN tudod megrendelni.